Biar duit kerja untuk kita

Kata orang bijak pandai: “It is easier to make money than it is to keep it.”

Buat duit (make money) tidak sama dengan urus duit (keep money).

 Majoriti daripada kita tahu cara buat duit, iaitu dengan belajar rajin-rajin sampai masuk universiti dan selepas itu dapat kerja. Itu saja yang kita tahu. Cari duit dengan makan gaji.

Makan gaji tidak salah. Cuma ramai yang tahu cara buat duit dengan jalan makan gaji saja. Tidak tahu cara lain mendapat pendapatan bulanan selain makan gaji. Sedangkan hari ini peluang semakin luas, dunia semakin rata dan wujud peluang buat duit yang banyak tanpa perlu makan gaji.
Maka apabila kita rasa tidak cukup duit setiap bulan maka kita pun terus terfikir satu perkara saja, iaitu bagaimana nak naik gaji? Kita pun berdoa. Doa kita dimakbulkan. Alhamdulillah. Ada yang dapat naik gaji dan ada melompat kerja serta dapat naik gaji di tempat kerja baru. Kita pun rasa lega sebab gaji sudah naik.
Malangnya kelegaan itu hanya bertahan dua hingga tiga bulan saja. Masuk bulan ke-4 kita pun kembali kepada situasi sebelum naik gaji. Belum sampai hujung bulan, gaji habis. Aduh!

Urus duit tidak sama dengan buat duit.

Semua orang boleh jadi kaya. Bayangkan, masa zaman belajar dulu langsung tiada pendapatan. Habuk pun tiada. Namun selepas bekerja, kita berkemampuan memperoleh pendapatan sehingga RM30,000 setahun misalnya. Bayangkan, kehidupan kita mendadak naik, dari RM0 menjadi RM30,000.

Namun ‘kekayaan’ itu hanya sekejap. Ramai yang jadi ‘miskin’ semula sebab mengumpul hutang dan beban terlalu banyak dalam tempoh singkat. Kita hidup di atas kadar kemampuan sepatutnya. Kita banyak membeli benda kita tidak perlukan. Kita tidak tahu cara urus duit gaji yang betul. Jika kita sentiasa berbelanja lebih daripada duit gaji, maka sampai bila-bila kita tidak mempunyai sebarang harta.

Kemahiran urus duit ini kita tidak pernah belajar. Tidak pernah ambil tahu untuk tahu. Sedangkan kita memerlukan kemahiran urus duit sehingga kita meninggal dunia.

Jika kita habis belajar pada umur 24 tahun, dan kita ditakdirkan hidup sehingga umur 60 tahun, maka sebenarnya kita memerlukan kemahiran urus duit selama 36 tahun.

Urus duit lebih susah daripada buat duit.

Kebanyakan kita tidak sedar perbezaan buat duit dan urus duit. Bagi kita pendapatan besar setiap bulan menyelesaikan segala-galanya. Malangnya persepsi itu tidak tepat. Urus duit lebih penting. Semua orang mesti tahu cara betul uruskan duit sama ada bergaji tinggi atau rendah.

Sekiranya setiap bulan kita berpendapatan RM10,000 sekalipun, tetapi duit keluar setiap bulan mencecah RM12,000 apalah gunanya? Bak kata orang utara, ‘pi mai pi mai tang tu juga.

Dalam urusan duit cuma ada dua masalah saja:

1. Masalah tidak cukup duit.
2. Masalah terlebih duit.

Dan kedua-dua masalah ini perlukan satu kemahiran utama iaitu kemahiran menguruskan duit. Kemahiran urus duit ini membolehkan duit kita bekerja keras untuk kita.

Kita dapat menjadi tuan kepada duit. Duit menjadi hamba kepada kita. Jika kita tahu cara betul uruskan duit, dengan hanya menyimpan RM100 sebulan, kita dapat mempunyai simpanan sekitar RM335,000 selepas 40 tahun. Justeru, masalah duit yang mana satu kita mahu?

Continue reading

Pelaburan Silver Fizikal

Ketika ini sudah banyak blog dan juga ebook serta buku berbahasa melayu yang bercerita tentang kelebihan menyimpan emas tetapi agak kurang bagi menyimpan silver atau dalam bahasa melayunya perak.

Ramai yang memandang hanya dengan sebelah mata sahaja kerana silver ini diaggap kelas ke 2 lah berbanding emas. Bukan nak kata orang saya sendiri pun sebenarnya tidak membuat tindakkan membeli ebook saudara Ikram Adi ini pada mula ianya dilancarkan. Faktor yang menyebabkan saya tidak bertindak pada ketika itu kerana saya sendiri tidak faham kelebihan silver dan kegunaannya. Jadi peluang membeli ebook Pelaburan Silver ini ketika murah dilepaskan begitu sahaja ketika itu. Oh ruginya…..

Silver banyak digunakan didalam peralatan elektronik, fotografi, barang perhiasan, aplikasi perubatan dan lain-lain lagi berbanding emas yang hanya untuk simpanan dan perhiasan.

Kini saya telah memiliki ebook ini bersama video seminarnya sekali. Secara keseluruhannya saya sangat berpuas hati dengan kandungan yang terdapat didalam ebook ini dan ditambahkan lagi dengan kandungan 10 video rakaman seminar pelaburan silver.

1. Dengan berpandukan panduan yang diberikan saya boleh membuat keputusan sendiri sama ada patut membuat pembelian silver atau tidak.

2. Barulah saya tahu dimana pasaran sekunder silver berada dan kelebihannya. (pemilik silver wajib tahu)

3. Cara menyuburkan kuantiti silver yang dimiliki dengan menggukan teknik tukar ganda.

Ketahui rahsia pelaburan Silver Fizikal dengan klik butang dibawah.

Top Secret The Billionaire – Filem Thai dari kisah benar seorang taikun snek

Semalam sehari membelanjakan masa menonton cerita Top Secret The Billionaire iaitu sebuah filem Thai dari kisah benar seorang taikun snek “tao kae noi”.

 

 

 

 

 

 

 

Sinopsis

The Billionaire adalah sebuah filem Thai yang diangkat ke layar perak berdasarkan dari kisah benar seorang taikun snek – Top Ittipat, Bermula dari usia 16 tahun – Top adalah seorang yang tidak ada arah kehidupan dan terlalu gila bermain permainan video online. pada usia 17 tahun – Top berhenti sekolah untuk menjadi penjaja kacang. Pada usia 18 tahun – Top terpaksa hidup merempat setelah keluarganya diistiharkan muflis dan meninggalkan hutang sebanyak 4O juta baht. Pada usia 19 tahun – Top mencipta snek rumpai laut yang dinamakan Tao Kae Noi dan dijual di 3 ribu cawangan 7-Eleven di Thailand. Dan kini, di usia 26 tahun – Top adalah taikun snek yang paling berjaya di Thailand dengan jumlah penghasilan sebanyak 800 juta Baht setahun dan mempunyai 2000 pekerja. Itulah dia, Top Ittipat dan ini adalah kisah benar hidupnya.

Jual muka untuk bayar hutang

LONDON: Dua siswazah menjual muka mereka kepada pengiklan dalam usaha untuk menjelaskan hutang pengajian berjumlah hampir GBP50,000 (RM250,000).

Ed Moyse dan Ross Harper, kedua-duanya berusia 22 tahun, melukis logo dan slogan syarikat pada muka mereka selama sehari. Ini akan membolehkan sesiapa saja yang melintas mereka, dapat membaca iklan berkenaan.

Antara syarikat yang menggunakan khidmat itu menerusi buymyface.co.uk setakat ini ialah Ernst and Young, Pipers Crisp dan Mashbo.

Kedua-dua siswazah terbabit yang menuntut di Universiti Cambridge, sudah memulakan projek itu selama 155 hari daripada 366 hari yang mereka rancang dan setakat ini berjaya mengumpul lebih GBP31,000 (RM155,000).

Mulanya, satu iklan berharga GBP1 (RM5) sehari tetapi kini, kedua-duanya menerima begitu banyak permintaan dan harganya naik hingga GPB400 (RM2,000) dan masih terus meningkat.

Moyse dan Harper berkata: “Ia cara di luar kebiasaan untuk kami menjelaskan hutang pengajian. Kami melihat begitu ramai yang gagal dalam permohonan untuk mendapatkan pekerjaan dan akhirnya terpaksa menerima karier yang sebenarnya bukan mereka kehendaki.

“Apa yang kami lakukan ialah sedikit berbeza dan ia bermula dengan agak baik.” – TS

ED Moyse dengan logo Mashbo

ED Moyse dengan logo Mashbo

HARPER menjadi iklan bergerak untuk syarikat Ernst and Young

HARPER menjadi iklan bergerak untuk syarikat Ernst and Young

Gaji PM Singapura RM5.31 juta

Gaji PM

SINGAPURA – Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong menerima saranan sebuah jawatankuasa yang dilantik oleh pemerintah bagi mengurangkan gajinya, para menteri Kabinet dan Presiden negara berkenaan.

Saranan tersebut melibatkan pemotongan sekurang-kurangnya satu pertiga gaji menteri-menterinya yang berjumlah jutaan dolar, menurut dokumen tangga gaji baharu semalam.

Walaupun pemotongan tersebut dibuat, menteri di Singapura kekal antara menteri yang menerima gaji termahal di dunia.

Pemotongan gaji itu pernah dijanjikan oleh Hsien Loong bagi meredakan kemarahan rakyat selepas pilihan raya umum 2011 berlangsung.

Hsien Loong sendiri akan menerima gaji berjumlah AS$1.69 juta (RM5.31 juta) setahun iaitu pengurangan sebanyak 36 peratus berbanding sebelumnya.

Continue reading

3 Sebab Utama Menyimpan Bullion Perak

Bullion Perak

bullion perakKalau kita tanya 10 orang, “Mengapa anda perlu melabur bullion perak?”, anda mungkin akan mendapat 10 jawapan yang berbeza – dan saya jamin kebanyakan mereka yang anda mungkin akan menggeleng kepala atau mengangkat bahu.

Kebanyakan pelabur tidak memahami motivasi untuk menyimpan bullion perak. Pada masa yang sama, pelabur juga tak boleh tutup sebelah mata apabila melihat kenaikan harga perak sejak akhir-akhir ini yang menakjubkan. Sejak 6 bulan lepas, harga perak telah melonjak lebih dari 40 peratus, dan banyak penganalisis pasaran menjangka harga yang lebih tinggi untuk akhir tahun ini. Berikut adalah SEBAB UTAMA mengapa anda harus mempertimbangkan untuk memasukkan bullion perak di dalam portfolio pelaburan amda.

1) Inflasi:
Bullion perak melindungi kuasa pembelian anda ketika krisis kewangan. Katakan sebagai contoh, anda membeli satu auns bullion preak berjenama Morgan dengan harga RM150, dan anda sembunyikan bullion perak itu di bawah katil anda selama enam bulan. Jika nilai dolar susut sebanyak 50 peratus selepas enam bulan, sudah tentu anda boleh menjual bullion perak tersebut dengan harga RM300. Nilai Morgan bar anda tidak semestinya berubah, tetapi kuasa membeli anda sememangnya sudah meningkat. Oleh kerana bullion perak adalah terhad kuantitinya di dalam dunia ini, pelaburan anda bertindak sebagai “Penyimpan Nilai”. Pelaburan yang menyimpan nilai akan melindungi aset anda yang lain (hartanah, perniagaan) terhadap mata wang kertas yang cepat susut nilai.

Continue reading

Lampu botol solar

Lampu Botol

Di Philippin seorang pakcik telah menyelesaikan masalah penduduk miskin yang tidak mampu mendapatkan kemudah lampu elektrik. Nak pulak mereka tinggal bersebelahan dengan landasan keretapi. Rumah-rumah mereka ni dibagunkan sangat rapat dan kebanyakkan mereka lebih suka duduk di luar rumah berbanding didalam rumah yang gelap.

Boleh tonton video dibawah bagaimana seorang pakcik yang digelar Demi Solar kerana dengak kreativiti beliau banyak rumah sudah mempunya lampu botol.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HrX90mmKYAU[/youtube]

 

lampu botolTips penjimatan : lampu downlight jenis skru atau lampu kalimantang kompak dengan ballast terbina dalam (self ballasted compact fluorescent lamp) yang mempunyai kecerahan 20 watt mampu memberikan cahaya sama seperti mentol kecerah 100 watt.

Lampu Botol

Meniti Hidup Seseorang Yang Bergelar Jutawan!!

ik_kwiksave

Pasti tidak ramai tahu Irfan Khairi yang mencapai status jutawan internet pada usia 25 tahun pernah bekerja sambilan sebagai tukang cuci di pasar raya United Kingdom dengan kadar upah paling rendah.

Dengan gaji sebanyak £3.50 sejam, iaitu kira-kira RM14 mengikut tukaran wang sekitar 1997 hingga 1998, Irfan Khairi yang kini berusia 29 tahun melakukan kerja mencuci lantai dan tandas pasar raya dari jam 6 hingga 8 pagi bagi mencari wang sampingan.

Dia sanggup menempuhi kepayahan itu semata-mata untuk memastikan dia mampu membeli buku motivasi dan kisah orang yang berjaya serta menghadiri seminar kejayaan.

Sejam selepas bekerja, Irfan bergegas mengikuti kuliah dalam bidang multimedia di Universiti Staffordshire.

Begitulah rutin harian Irfan sepanjang dua tahun pengajiannya di rantau orang.

“Masa itu, kalau hendak dikira, gaji yang diterima memang tidak cukup untuk menjalani kehidupan di bandar besar.Namun disebabkan mahu menghadiri seminar dan beli buku motivasi, saya sanggup bekerja sebagai tukang cuci,” katanya.

Selepas menerima ijazah, Irfan tidak lagi meneruskan kerja sambilan itu, Kali ini bukan dia mencari kerja, tetapi kerja pula mencarinya.Dia berkerja sebagai perunding multimedia di sebuah syarikat, Netmedia Education, di Birmingham, dengan gaji £1,400.

Continue reading

Lubuk Rahsia Dropship

Berniaga secara droship bagi saya adalah bisnes yang sangat menguntungkan, ini kerana anda tidak memerlukan modal permulaan yang besar bagi menjalankannya.

Anda juga tidak perlu memikirkan bagaimana untuk menyimpan stok-stok barangan yang ingin dijual yang terlalu banyak dalam simpanan anda. Biarkan sahaja pembekal barangan yang menyimpan barangan dari Lubuk Rahsia menguruskannya.

Kini anda juga tak perlu lagi bersusah payah melakukan proses membungkus dan menghantar barangan pesanan yang dipesan oleh pelanggan anda. Berikan sahaja tugasan tersebut kepada Lubuk Rahsia yang menguruskannya.

Tugas anda hanya perlu membuat senaraian produk-produk yang ingin dijual sahaja. Apabila pesanan telah anda terima, anda cuma perlu membuat pesana kepada Lubuk Rahsia. Lubuk Rahsialah yang akan menguruskan proses membungkus dan menghantar barangan kepada pelangan anda.

Jadi anda tak perlu lagi pening kepada untuk memikirkan bagaimana untuk menghabiskan stok yang tidak laku. Di tempat saya ada juga pasaraya yang membuat jualan murah sedangkan apa yang mereka lakukan adalah dengan menaikkan harga barang tersebut dan memberikan diskaun yang begitu tinggi kepada barang tersebut sedangkan harga diskaun yang diberikan adalah harga yang sama ditawarkan pada jualan hari-hari biasa.

Continue reading