Nak Jual Kereta Lama Anda?

1024px-NISSAN_FAIRLADY_Z_Z33

Apabila anda berasa ingin menjual kereta lama anda kepada yang baru, apa yang saya dapati 2 faktor yang diambil kira kedai kereta sebelum membeli kereta anda tersebut.

1. Harga pasaran semasa

2. Keadaan kereta ada

Apa yang saya dapati 2 faktor ini, yang menentukan nilai kereta yang boleh mereka (kedai kereta) tawarkan harga kepada anda,

Bagi panduan lebih lengkap, yang nak trade in kereta anda boleh baca artikel di sini cara nak trade in kereta lama anda.

Bapa Kaya Bapa Miskin

Baru-baru ini saya membaca semula buku yang telah lama saya beli iaitu Rich Dad Poor Dad buat kali ke 2. Oleh kerana lama dah maca maka banyak juga lah yang terlupanya.

Talian internet juga tidak membenarkan saya melayan facebook membuat update blog  sejak dari hari raya haji hari hinggalah ke hari ini, baru lah talian ok sedikit kelajuannya. Oleh kerana internet sekejap ada kejap takde ditambahkan lagi update terbaru dari Majalah IM menyebabkan saya membaca buku ini semula.

Robert T. Kiyosaki belajar dari kedua-dua bapanya dari umur 9 tahun. Bapa kayanya telah mengajar beliau sehingga berumur 39 tahun. Apa yang beliau dapati sepanjang 30 tahun tersebut terdapat 6 pelajaran yang diulang-ulang oleh bapa kayanya.

Pelajaran 1 : Orang kaya tidak bekerja untuk wang.

Pelajaran 2 : Mengapakah perlu tahu tentang kewangan?

Pelajaran 3 : Mengusahakan perniagaan sendiri.

Pelajaran 4 : Sejarah cukai dan kuasa syarikat.

Pelajaran 5 : Orang kaya mencipta wang.

Pelajaran 6 : Bekerja untuk belajar – Jangan bekerja untuk wang

Menonton semula video di bawah.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uqZayPhdUJc[/youtube]

Continue reading

Keluar Dari Perlumbaan Kehidupan.

Tentu ramai yang melencong keluar dari perlumbaan mengisi minyak kemarin. Cis dah le minyak kereta dah betul-betul nak habis lagi nak tunggu barisan panjang untuk mengisi minyak. Kalau bab ni aku berjaya mengeluarkan diri aku dari perlumbaan mengisi minyak kelmarin. 😉 Walaupun rumah aku bukannya jauh sangat pun dengan stesen minyak tapi kalau dah terlampau ramai sangat rasanya macam tak berbaloi menghabiskan minyak aku dalam perlumbaan ni. Seperti kata Irfan Khairi ianya hanya merupakan penyelesaian sementara sahaja.

Baiklah bukan perlumbaan ni yang nak saya kongsikan bersama anda tetapi mengenai keluar dari perlumbaan kehidupan. Kalau anda ada membaca buku Rich Dad Poor Dad terdapat sebuah permainan pembelajaran yang diceritakan di dalam buku tersebut mengenai permainan cashflow. Permainan ni terdiri daripada 2 versi iaitu Cashflow 101 dan Cashflow 202 yang boleh dimainkan melalui board games atau egames.

Continue reading